Ομιλία Βουλευτή Λευκωσίας κ. Μαρίνου Μουσιούττα, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για το 2021



Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2021, μας βρίσκει στο τέλος μιας χρονιάς, αλλά και στο κατώφλι μιας άλλης που αποδεικνύεται δυστυχώς κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία. Τα τελευταία χρόνια η πορεία της οικονομίας μας βρισκόταν σε ρυθμούς ανάκαμψης μετά και την προηγούμενη οικονομική κρίση, δυστυχώς όμως, η πανδημική κρίση της νόσου COVID-19, έχει οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ύφεσης της τάξης του -5.5%.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ουσιαστικές θυσίες και η συμβολή του λαού μας τα τελευταία χρόνια στην αναστροφή της κακής εικόνας της οικονομίας μας μετά και την κρίση του 2013, θα χρειαστεί να επαναληφθούν για να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της μέσω γενναιόδωρων κοινωνικών παροχών και σχεδίων ανάκαμψης, τον κυπριακό λαό και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί περισσότερο. Είναι η ευκαιρία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το μοντέλο της μικτής οικονομίας για να δώσει την ώθηση στην οικονομία που χρειάζεται. Ο κόσμος χρειάζεται δουλειές, όχι ελεημοσύνη. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθούν παραμελημένοι τομείς όπως πχ ο γεωργικός, αγροτικός, η πράσινη οικονομία, η μεταποιητική βιομηχανία, να στηριχτούν σχέδια για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερα για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα έχω εγγράψει το θέμα και έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπορίου ώστε να επισπευθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων.

Η αβεβαιότητα ως προς την διάρκεια, την έκταση αλλά και την ένταση της κρίσης αυτής είναι τεράστιο πρόβλημα. Για τον ίδιο λόγο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021 έχει ετοιμαστεί με βάση κάποια δεδομένα και υποθέσεις αβεβαιότητας, με κίνδυνο οι προβλέψεις της Κυβέρνησης να διαψευστούν. Επιβάλλεται η στενή και τακτική παρακολούθηση των στόχων και προβλέψεων και εκεί που θα διαπιστώνεται ότι απαιτείται αναθεώρηση των προβλέψεων, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προκειμένου οι στόχοι να καταστούν εφικτοί.

Υπάρχουν όμως και επιπρόσθετοι παράγοντες, εκτός της πανδημίας, που επιβαρύνουν το κλίμα αβεβαιότητας. Προκαλεί ανησυχία το ότι είμαστε μια χώρα η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και ο τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πορεία της πανδημίας. Ο τομέας αυτός βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση και τυχόν τρίτο κύμα πανδημίας θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα του τουριστικού τομέα.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στον εγχώριο τουρισμό. Να δημιουργήσει συνθήκες που να προωθήσει αλλά και να καταστήσει προσιτό το τουριστικό προϊόν στον μέσο κύπριο, τόσο παραθαλάσσια, όσο και στις ορεινές περιοχές. Ήδη ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων καταθέσαμε πρόταση ενάντια στην αστυφιλία και την ενθάρρυνση νεαρών να κατοικίσουν στις περιοχές αυτές, κάτι που θα ενισχύσει και την τουριστική ανάπτυξη.

Προβληματισμό προκαλούν και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του ψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Παρά την σημαντική μείωση στο ποσοστό των ΜΕΔ, ενδέχεται να υπάρξει αύξηση του δείκτη στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα λόγω των επιπτώσεων από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά μετά τη λήξη της περιόδου της αναστολής δόσεων των δανείων.

Η κατάργηση του παρόντος επενδυτικού προγράμματος, εν μέσω και των προκλήσεων που δημιουργεί η πανδημία, είναι επίσης ένας παράγοντας ο οποίος θα επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Το σχέδιο όπως αποδείχτηκε είχε διαχρονικές αδυναμίες και έτυχε καταχρηστικής εκμετάλλευσης από διάφορους πολιτικούς, δικηγόρους, λογιστές και επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να διασυρθεί η χώρα μας ανεπανόρθωτα και να πληγεί η οικονομία μας. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη. Πρώτον γιατί επέτρεψε τα κενά και τις τρύπες στη νομοθεσία και δεύτερο γιατί δεν προστάτευσε το σχέδιο ώστε να επωφεληθεί ο Κύπριος πολίτης. Το μεγάλο ερώτημα είναι τί γίνεται με τους διάφορους καταχραστές του σχεδίου, αφού μήνες μετά ακόμα δεν έχουμε δει καμία ανάληψη ευθυνών, καμία τιμωρία. Καλώ για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να μας δώσει στοιχεία με τί ποσά, σε ποιους τομείς και με πιο τρόπο επωφελήθηκε η πραγματική οικονομία από το σχέδιο.

Τέλος, δημοσιονομικοί κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν και από άλλους παράγοντες. Όπως: α) το περιεχόμενο της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, β) τη νέα συμφωνία διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, γ) την εξέλιξη της λειτουργίας του ΓΕΣΥ, το οποίο στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συμβάλουμε στη συνεχή βελτίωση του με όλες μας τις δυνάμεις.

Θέλουμε μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 να υλοποιηθούν και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πέραν του ΓΕΣΥ όπως π.χ. στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο δικαστικό σύστημα και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, οι οποίες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν ώστε να τεθούν οι βάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επίσης είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα νομοσχέδια που προωθούνται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής τα οποία αφορούν μέτρα προστασίας για άτομα τα οποία καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς και τις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων.

Αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός επίσης σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν οι προτάσεις μας για οριζόντια ψηφοφορία, ασυμβίβαστο και καθορισμό θητειών πολιτειακών αξιωματούχων.

Όσον αφορά το ποσοστό κινδύνου φτώχειας, με την πανδημική κρίση φαίνεται έχει αυξητική τάση, για αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση των κοινωνικών δεικτών έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται και να αποτρέπονται οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισοσκέλειες, διότι είναι φανερό ότι τα κυπριακά νοικοκυριά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Σε σχέση με τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, στηρίζουμε τη διατήρηση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, πάντα προς όφελος του καταναλωτή.

Σχέδιο Εστία:

Συμβάλαμε ουσιαστικά στην δημιουργία του σχεδίου Εστία, ενός σχεδίου με το οποίο το κράτος εισέρχεται ενεργά στη διαχείριση των ΜΕΔ με εγγυήσεις πληρωμής μέρους των δανείων, κάτι που

επιτρέπει στους δανειολήπτες – μετά την αναδιάρθρωση – να προχωρούν σε εξόφληση των δανείων τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι αριθμός αιτητών του Σχεδίου Εστίας τελικά δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό διότι ενώ πληροί τα κριτήρια ένταξής δεν μπορεί με το εισόδημά του να πληρώσει την δόση που του αναλογεί. Επίσης η γραφειοκρατία και το ψηλό κόστος προσκόμισης εγγράφων που απαιτούνται λειτούργησαν ως αποτρεπτικός παράγοντας στο να υποβάλουν αίτηση πολλοί συμπατριώτες μας.

Υπό-εστία

Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για ακόμη φορά, για τις προαναφερθείσες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπου η οικονομική τους ανέχεια, δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία. Είναι σημαντικό η Εκτελεστική Εξουσία να αντιμετωπίσει διαφορετικά αυτούς τους ανθρώπους ώστε να καταφέρουν να προστατεύσουν την μικρή οικιστική μονάδα και μικρή επαγγελματική στέγη που κατέχουν. Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δεν είναι μόνο προτεραιότητα. αλλά θεωρώ ότι, είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και θα το πράξουμε με οποιοδήποτε κόστος. Η δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου βρίσκεται στις προτεραιότητες μου.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Τομέας Υγείας :

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε σχέση με την ομαλή πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας όμως δεν μπορούμε να μην πιστώσουμε την Κυβέρνηση για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και τη Βουλή για τη θετική στάση της.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και να ηγηθεί της προσπάθειας για την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Είναι καθήκον της να διαφυλάξει αυτό τον κρατικό θησαυρό έως κόρη οφθαλμού.

Το ΓΕΣΥ έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία, αλλά χρειάζεται συνεχής εποπτεία και διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν οι προβλέψεις του κράτους. Ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε με διορθωτικές εισηγήσεις όταν διαπιστώνουμε καταχρήσεις στο σύστημα, περαιτέρω καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και όταν παρατηρούμε μη ορθή διαχείριση.

Πιστεύω σε αυτό το κοινωνικό αγαθό, και θα είμαστε μπροστάρηδες για την τελική υλοποίηση του . Πρόσθετα για σκοπούς διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, ενέγραψα και συζητήσαμε στην Επιτροπή Υγείας το θέμα των τσαρλατάνων γιατρών που παρουσιάζουν πλαστά διπλώματα, εξασκούν το επάγγελμα του ιατρού και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής:

Ο τομέας των Κοινωνικών Υπηρεσιών, χρήζει περαιτέρω εξ-ορθολογισμού παρά τις όποιες καλοδεχούμενες διορθωτικές πολιτικές έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψιν και την παρατεταμένη πανδημία, με τα τόσα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα Κυπριακά νοικοκυριά, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η συνέχιση και επαύξηση μέτρων για βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης κυρίως των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού. Γιατί για εμάς, δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων.

Ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εισηγηθήκαμε μέτρα προς την κυβέρνηση τα οποία υιοθετήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία και εντάχθηκαν μέσα στον προϋπολογισμό του 2021.

Πιο συγκεκριμένα εμβολιάσαμε τον προϋπολογισμό με τα εξής μέτρα :

· Αύξηση στα επιδόματα για τους καλλιτέχνες.
· Πρόσθετο κονδύλι ύψους 5 εκατομμυρίων που αφορά το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.
· Πετύχαμε διαφοροποίηση των κριτηρίων ένταξης νεαρών ζευγαριών στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Μειονεκτούντων Περιοχών.

Τα πιο πάνω μέτρα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν και να στηρίξουν συγκεκριμένες κατηγόριες πολιτών, κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, που τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και σήμερα δέχθηκαν και δέχονται ιδιαίτερα βάρη λόγο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που μαστίζει την οικονομία και τον λαό μας.

Εργασιακά θέματα:

Πρωτοστατήσαμε, παρά τον πόλεμο και την άρνηση κάποιων, στην ψήφιση της νομοθεσίας για τη δημιουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών Εργασίας.

Για το θέμα της αναδιαμόρφωσης των συντάξεων θα παρακολουθούμε στενά το θέμα ούτως ώστε αυτό να υλοποιηθεί το συντομότερο να καταστεί δικαιότερο.

Τέλος θα σταθούμε εμπόδιο για οποιαδήποτε προσπάθεια της κατάργησης του 13ου μισθού.

Κυπριακό Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θα ήταν πολιτικά αδόκιμο, να αναφερόμαστε σε διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και να μην αναφερθούμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από το Κυπριακό πρόβλημα.

Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε στην γειτονιά μας ένα διεθνή ταραξία όπως εξελίσσεται η Τουρκία. Η διαχρονική, μαξιμαλιστική πολιτική της, έχει παραβιάσει όλα τα άρθρα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και όλες τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το διεθνές δίκαιο. Το ποινικό της μητρώο είναι μακροσκελές και φροντίζει να το εμπλουτίζει καθημερινά. Η νέα διαπραγματευτική διαδικασία η οποία είναι στα σκαριά, με τη στάση της Τουρκίας θα μας οδηγεί νομοτελειακά σε αδιέξοδο.

Το πρόβλημα βέβαια γίνεται πιο ανησυχητικό αφού τα όποια διπλωματικά μέτρα λάβαμε εναντίον της Τουρκίας δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δυστυχώς η ποντιοπιλατική στάση με τις απλές δηλώσεις συμπαράστασης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, χωρίς ουσία ή απουσία ουσιαστικών μέτρων ή κυρώσεων κατά τις Τουρκίας, δίνουν χώρο στην Τουρκία να συνεχίσει την κατοχή και τις καθημερινές παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας οδηγείται σε μια πενταμερή με αχαρτογράφητα νερά γεμάτα παγίδες και με τα σημερινά δεδομένα - θα τολμούσα να πω- ένα αδιέξοδο αποτέλεσμα. Η Τουρκία έχει ήδη θέσει τις κόκκινές της γραμμές, προκαταβάλοντας το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι είναι η ώρα της πολυπόθητης πολιτικής ενότητας και της χάραξης μιας εθνικής, διεκδικητικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τις τελευταίες συνομιλίες στο Grand Mondana.

Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας Ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα συνεργαστούμε ειλικρινά και εποικοδομητικά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις υπόλοιπες δυνάμεις, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια σύγχρονη, παραγωγική και ανθρώπινη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό. Καλούμε την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών να το θέσει στις προτεραιότητες της ώστε να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία.

Εκφράζω ξανά την απαρέσκεια μου για την συνέχιση και ενδυνάμωση του συστήματος υπάλληλων πολλών ταχυτήτων που φαίνεται να προωθείται συστηματικά από την εκτελεστική εξουσία. Μόνιμοι – Έκτακτοι – Έκτακτοι Ορισμένου χρόνου – Έκτακτοι Αορίστου Χρόνου – Συμβασιούχοι και άλλοι.

Προωθήσαμε προτάσεις νόμου ώστε να φέρουμε την εκτελεστική εξουσία ενώπιον των ευθυνών της, συζητώντας το θέμα στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της εκτελεστικής εξουσίας για υποβολή εφικτών εισηγήσεων για οριστική επίλυση του θέματος. Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων νιώθουμε ικανοποίηση γιατί πολλές από τις εισηγήσεις μας έχουν βρει απήχηση και έχουν περιληφθεί στην κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι οι θέσεις μας αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της πλειοψηφίας των πολιτών διότι γνώμονας της όλης προσπάθειας είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει, σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο.

Η μείωση των Δήμων στους 17 και οι περαιτέρω συμπλεγματοποιήσεις των υπηρεσιών τους και η συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων, η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νέων δήμων, η μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ως στόχο να καταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε πραγματικό υπηρέτη του δημότη, εφαρμόζοντας έτσι πιστά την αρχή της επικουρικότητας που περικλείει τη σύγχρονη φιλοσοφία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να είμαστε κοντά στον πολίτη πιο παραγωγικά και πιο οικονομικά.

Με δική μας επιμονή καταφέραμε να ανατραπεί η πρόταση για δημιουργία ενός υπερδήμου στη Λευκωσία που κατά την άποψη μου θα είναι ανομοιογενής και κυρίως δυσλειτουργικός.

θα συνεχίσουμε ασταμάτητα την προσπάθεια έτσι ώστε η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει φωτεινή, δίκαια ορθολογιστική, ανθρώπινη, κομματικά αχρωμάτιστη για το καλό των πολιτών της εδώ και τώρα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:

Άποψη μου, ως Βουλευτής Λευκωσίας είναι ότι θα πρέπει να καταρτιστεί Στρατηγικό Πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας με στόχο την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Πρωτεύουσας. Στόχος μου είναι να εμπλουτιστεί με ουσιαστικά κίνητρα ώστε να σταθμιστούν οι ανισότητες μεταξύ των παραλιακών πόλεων και της Πρωτεύουσας σε σχέση με το επίπεδο ζωής των Κατοίκων που είναι πλέον ορατές.



Αρκετά αναπτυξιακά έργα φαίνεται να παίρνουν τον δρόμο για υλοποίηση τους μετά από τις επίμονες προσπάθειες μας προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ κάποια άλλα είναι ακόμα στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων. Τρανό παράδειγμα είναι η κατασκευή του δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους, που επιτέλους φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του το 2021. Το έργο αυτό είναι προτεραιότητα για την ανάπτυξη της δυτικής Λευκωσίας και θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στις ορεινές περιοχές της Λευκωσίας. Είναι υπόσχεση μου ότι θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη του έργου και θα επεμβαίνω δραστικά εκεί και όπως πρέπει μέχρι την συνολική υλοποίηση του.

Ανάλογη σπουδή θα έχουμε και για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και τον περιμετρικό δρόμο Λευκωσίας.

Με λύπη μου παρατηρώ ότι η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου κινείται με ρυθμούς χελώνας. Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία ενός μουσείου εφάμιλλου με την ιστορία αυτού του τόπου και ειδικότερα της Πρωτεύουσας.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι ζούμε στην Λευκωσία, αλλά και οι πολυπληθείς επισκέπτες της, καθημερινά βιώνουμε το κυκλοφοριακό χάος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της αστικής Λευκωσίας. Οι απαντήσεις που δίδουν οι αρμόδιοι των Υπουργείων για αποσυμφόρηση της κατάστασης δεν μας πείθουν πλέον.

Χρειάζεται επανασχεδιασμός του οδικού συστήματος, δημιουργία αξιόπιστων Δημόσιων Μέσων Συγκοινωνίας (γιατί όχι και τραμ) και όραμα για χρήση λιγότερου αυτοκινήτου.

Να είστε σίγουροι ότι στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα είμαι εκεί για να ασκήσω τις απαραίτητες πιέσεις για την προώθηση των δικαίων αιτημάτων των Λευκωσιατών. Η Λευκωσία μας θα πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που της αξίζει.

Καταληκτικά, σε σχέση με τα κεφαλαιώδη ζητήματα που προανέφερα όπως η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΓΕΣΥ, η Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα προβλήματα των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για όλες εκείνες τις σημαντικές πτυχές που αφορούν την κοινωνία μας , θα συνεχίσω να δουλεύω άοκνα και να στηρίζω πολιτικές, που στηρίζουν και εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πολίτη.

Σας ευχαριστώ, να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος, σε εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό.

16 Δεκεμβρίου 2020

x
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας. Διαβάστε το Cookie Policy. . Aποδέχομαι