12 Νοεμ. 2020

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων απέρριψε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων.
 


Το νομοσχέδιο απερρίφθη με 23 ψήφους έναντι 21 που ψήφισαν υπέρ ( ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ εκτός του Π. Μυλωνά)

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ της Μαρίας Χαμπή (stockwatch) και σύντομο βίντεο με τις δικές μας τοποθετήσεις (Α. Βότση) –

Αναλυτικό Ρεπορτάζ

Απέρριψαν ρυθμίσεις που επηρεάζουν εκκαθάριση Λαϊκής, FBME

Με 21 ψήφους υπέρ και 23 ψήφους εναντίον, η πλειοψηφία της βουλής απέρριψε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν στην εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών επιχειρήσεων.

Οι ρυθμίσεις, με βάση την ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας και της FBME, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε βουλευτές και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο περιελάμβανε μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις αναφορικά με την ερμηνεία της περιόδου συμβιβασμού, την ανανέωση της θητείας του ειδικού διαχειριστή, τη χρήση της αποτίμησης που πραγματοποιείται για σκοπούς εξυγίανσης κατά την άσκηση του δικαιώματος αμφισβήτησης μέτρων εξυγίανσης, καθώς και το δικαίωμα της αρχής εξυγίανσης να ζητά την αναστολή δικαστικών ενεργειών ή διαδικασιών στις οποίες είναι ή καθίσταται διάδικος το ίδρυμα υπό εξυγίανση.

Βουλευτές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με πρόνοιες που αφορούν στην ανανέωση της θητείας του ειδικού διαχειριστή και στον περιορισμό δικαστικών διαδικασιών, ειδικότερα της δυνατότητας της αρχής εξυγίανσης να ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει την έκδοση απόφασης.

Ο σύνδεσμος καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) είχε αποστείλει επιστολή προς ένα έκαστο των βουλευτών απευθύνοντας έκκληση όπως καταψηφίσουν το νομοσχέδιο «για να μη επιτρέψουν στην Αρχή Εξυγίανσης να κάνει και άλλα λάθη που, αυτή τη φορά, επηρεάζουν την δυνατότητα των πολιτών να καταφεύγουν στην δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους».

Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν από τη ψηφοφορία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα επέμβασης σε εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, αγνοώντας συνταγματικές επιταγές.

«Εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό», τόνισε, καλώντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί με σημαντική ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, αλλά και τους δανειολήπτες. «Εκεί να νομοθετήσουμε, αντί να προσπαθούμε να διαιωνίσουμε μια αδικία που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπέδειξε πως η επίμαχη πρόνοια για την υποχρέωση του δικαστηρίου να αναστείλει διαδικασία που βρίσκεται ενώπιον του εάν το ζητήσει η αρχή εξυγίανσης, έχει αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο. Τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό και πως εάν δεν ψηφιστεί θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν η κυπριακή Δημοκρατία οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στην αναφορά απάντησε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας πως έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση, αλλά παραμένει η δυνατότητα διακοπής διαδικασίας, κάτι που χαρακτήρισε ως επικίνδυνη και ενδεχομένως δυνητικά αντισυνταγματική πρόνοια, την οποία επίσης δεν αποδέχεται το ΑΚΕΛ, όπως είπε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις του πλαισίου εκποιήσεων το 2015 και το 2018, σημειώνοντας ότι υποσκάφθηκε το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. «Εάν το κάνουμε ξανά απόψε, θα είναι τραγωδία», είπε.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, υπέδειξε πως οι ανησυχίες των βουλευτών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το να αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και η έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, πριν τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση, εφόσον η προθεσμία εναρμόνισης λήγει στο τέλος του χρόνου.

Η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο η βουλή καλείτο να αποφασίσει εάν θα παραβιάσει ακόμα ένα δικαίωμα των καταθετών, αυτό της πρόσβασης σε δίκαιη δίκη, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να προκύψουν παράπονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει και ο ΣΥΚΑΛΑ στην επιστολή του.

Ήδη υπό εκκαθάριση η Λαϊκή

Απαντώντας στις αναφορές και στις ανησυχίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα και πως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα υπό εξυγίανση. Η Λαϊκή είναι υπό εκκαθάριση», είπε, προσθέτοντας ότι «μπήκε εκκαθαριστής εδώ και δύο μήνες».

Ο κ. Βότσης παρέπεμψε στην ενημέρωση εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας έχει υποβληθεί αίτηση στο δικαστήριο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης.

Σε σχέση με την FBME, με βάση την εν λόγω ενημέρωση, η αρχή εξυγίανσης έχει αποστείλει εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανάκληση της τραπεζικής άδειας. Σε περίπτωση που αυτή εγκριθεί, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης.

Η αρχή εξυγίανσης, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, θα προχωρήσει σε τερματισμό των μέτρων εξυγίανσης αμέσως μετά την έκδοση δικαστικών διαταγμάτων εκκαθάρισης και ο ειδικός διαχειριστής στα δύο πιστωτικά ιδρύματα παραμένει στη θέση του για σκοπούς επίβλεψης της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθέτηση εκκαθαριστή, ωστόσο υπάρχει διαδικασία που προβλέπει ότι η ΚΤ πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στη Φρανκφούρτη για την ανάκληση της άδειας πιστωτικού ιδρύματος. Το ζήτημα, υπέδειξε, είναι διαδικαστικό, με τον κ. Βότση να επαναλαμβάνει πως όταν κλείσει το θέμα, «θα είμαστε πιο ασφαλείς».

Μεταβίβαση σε άρθρο της Stockwatch

9 Νοεμ. 2020

Δηλώσεις Βουλευτή Λευκωσίας Μαρίνου Μουσιούττα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στις 9/11/20
 


Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, συζητήσαμε το τελικό στάδιο της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είχαμε μαζέψει οκτώ με δέκα θέματα μείζονος σημασίας, τα οποία θέλαμε για ακόμα μια φορά να συζητήσουμε με τον Υπουργό, για να δούμε αν υπάρχει περιθώριο διαβούλευσης, έτσι ώστε να πάμε όσο το δυνατόν πλειοψηφικά στην ολομέλεια του Σώματος, όταν έρθει αυτή η ώρα.

Συζητήσαμε μεταξύ άλλων το θέμα της παράτασης της θητείας το μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, το θέμα των δημοψηφισμάτων, τον τρόπο εκλογής κατά πόσο θα είναι απλή αναλογική ή αναλογική χωρίς φραγμούς. Συζητήσαμε για τον τρόπο εκλογής των αντιδημάρχων, για τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβουλίων, για τις σχολικές εφορείες και τις πολεοδομικές άδειες ή την πολεοδομική αρχή.

Διαφάνηκε από τη συζήτηση ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις πλην όμως φάνηκε ότι στην επόμενη συνεδρία, εάν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο στην ολομέλεια. Πέρα αυτών που συζητήθηκαν παραμένουν ακόμα δύο-τρία θέματα για συζήτηση, όπως είναι η στελέχωση του Επαρχιακού Συμβουλίου, εάν θα είναι από αιρετούς ή εάν θα είναι από διοριζόμενα άτομα τεχνοκράτες. Εάν θα υπάρχει Διευθυντής τεχνοκράτης, καθώς και άλλα θέματα τα οποία θεωρούμε και πιστεύουμε ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ότι θα πρέπει το συντομότερο να τα επιλύσουμε, έτσι ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να πάρει σάρκα και οστά. Και όταν λέμε να πάρει σάρκα και οστά εννοούμε ότι θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, πλην όμως θα υπάρχει νομοθετημένο και θεσμοθετημένο το πλαίσιο.

Ο στόχος όλων μας ή τουλάχιστο εμάς είναι να προσφέρουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες με το λιγότερο κόστος.

9 Νοεμ. 2020

Δηλώσεις Βουλευτή Λάρνακας Γεωργίου Προκοπίου
 


Οι δηλώσεις μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής του Προϋπολογισμού του Υπουργείου

Υγείας για το 2021, που αφορούν τα πιο κάτω:
1. Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και οι ελλείψεις Γιατρών ειδικοτήτων, ιδιαίτερα για τα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου.
2. Προβλήματα που δημιουργούνται στους ασθενείς, όταν επιτάσσονται οι προσωπικοί τους Γιατροί.
3. Αξιοποίηση του αποπερατωθέντος νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Αθηένου.

29 Οκτ. 2020

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ)
 

Συνάντηση στις 29/10/20 στη Βουλή, εκπροσώπων της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στήριξη της «Συνεργασίας» στις προσπάθειες του ΣΥΚΑΛΑ. Ειδικότερα ενημερώθηκε ο ΣΥΚΑΛΑ για τις προσπάθειες της «Συνεργασίας» που έχουν σκοπό την αύξηση του Προϋπολογισμού για το κονδύλι προς το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και των προσπαθειών για γρήγορη εκταμίευση του πρώτου ποσού αφού ετοιμαστούν τα σχετικά έντυπα αιτήσεων.

Συμφωνήθηκε η συνέχιση του συντονισμού μεταξύ «Συνεργασίας και ΣΥΚΑΛΑ» ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

29 Οκτ. 2020

Οριζόντια, Ασυμβίβαστο, Περιορισμό θητειών
 

Οι ενέργειες μας και η ανάληψη πρωτοβουλιών, για προτάσεις νόμου που αφορούν την οριζόντια, το ασυμβίβαστο και τον περιορισμό των θητειών, όπως τοποθετηθήκαμε στην ολομέλεια της Βουλής στις 23/10/20.

 

29 Οκτ. 2020

Δηλώσεις Βουλευτή Λεμεσού Άγγελου Βότση
 

Οι δηλώσεις μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.


23 Οκτ. 2020

Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής
 

Η χθεσινή τοποθέτηση της "Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" εκ μέρους του Βουλευτή Λεμεσού κ. Άγγελου Βότση για το θέμα των πρόωρων εκλογών και την αυτοδιάλυση της Βουλής αλλά και των πολιτικών και εκλογικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που αναλαμβάνει πρωτοβουλία από βδομάδας η "Συνεργασία" για: -οριζόντια ψηφοφορία, -ασυμβίβαστο των Βουλευτών, και -όριο θητειών των Βουλευτών και άλλων Κρατικών αξιωματούχων.

"Ας κριθούμε όλοι πλέον στις πραγματικές αλλαγές για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής".

Παράλληλα εκ μέρους της "Συνεργασίας" ζητήθηκε απο τον νέο ΠτΒ η δημοσιοποίηση της "λίστας Γιωρκάτζη" ως η απόφαση της Βουλής του περασμένου μήνα.

23 Οκτ. 2020

Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής Δρ. Αδάμο Αδάμου.
 

Άξιος και ικανός άνθρωπος με ήθος και διάθεση έντιμης προσφοράς.

Ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπου πρώτοι προτείναμε ως κοινή αποδεκτή λύση συναινετικά για το υπόλοιπο της θητείας για τη θέση του ΠτΒ τον κ. Αδάμου, δηλώνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι που υιοθετήθηκε η πρόταση μας από όλες τις Κοινοβουλευτικές δυνάμεις (πλην του ΕΛΑΜ).

Του ευχόμαστε κάθε καλό με δύναμη και με το ίδιο ήθος, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής στο επίπεδο τουλάχιστο της Βουλής, με προτεραιότητα στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για ισονομία και πάταξη της διαφθοράς, αλλά και στη στήριξη των σωστών πολιτικών με στόχευση στην προστασία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και το ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό σύστημα.

Ως «Συνεργασία» θα είμαστε δίπλα του, στηρίζοντας τις προσπάθειες του για το καλό των πολιτών.

Μεταβίβαση στο άρθρο του Sigmalive

2 Οκτ. 2020

13 Οκτ. 2020

Δηλώσεις εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων από τον Βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα

"..θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές αυτού του απαράδεκτου γεγονότος που προσβάλλει τον τόπο και τον λαό μας και να αποδοθούν οι όποιες ποινικές ή άλλες ευθύνες υπάρχουν είτε σε πολιτειακούς αξιωματούχους, είτε κρατικούς αξιωματούχους, είτε σε δικηγόρους, είτε σε οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο"

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

23 Οκτ. 2020

Συνάντηση με Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου
 

Συνάντηση σήμερα 23/10/20 στη Βουλή, εκπροσώπων της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) κ. Μάριο Κουλούμα και κα. Ελεονώρα Μαυρομμάτη για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανάληψη πρωτοβουλίας από τη "Συνεργασία" προς τους αρμόδιους.

 

19 Οκτ. 2020

Συνάντηση με Παγκύπριο Σύνδεσμο Χαμηλοσυνταξιούχων
 

Οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Γεώργιος Προκοπίου, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας, συναντήθηκαν στις 19/10/20 στο γραφείο της «Συνεργασίας» στη Βουλή, με τον Πρόεδρο και τον Σύμβουλο του Παγκύπριου Συνδέσμου Χαμηλοσυνταξιούχων, Γιάννη Σπετσιώτη και Μιχάλη Κακουλλή.

Οι Βουλευτές, ενημερώθηκαν για τα αιτήματα του Συνδεσμου και ανέλαβαν να τα προωθήσουν στα αρμόδια Υπουργεία ενόψει της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.

 

14 Οκτ. 2020

Συνάντηση με Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων (ΠΟΑΑ) Λεμεσού
 

Οι Βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας και Άγγελος Βότσης της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, συναντήθηκαν στις 14/10/20 με τον Πρόεδρο και το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Α. Λεμεσού, Άντρο Γεωργιάδη και Θέμιδα Ανθοπούλου, στα γραφεία της Οργάνωσης.
Θέμα η διόρθωση στρεβλώσεων ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης των ΟΗΕ για ΑμεΑ. Συζητήθηκαν εις βάθος συγκεκριμένα προβλήματα στα οποία θα αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο υπερκομματικής προσπάθειας της Π.Ο.Α.Α.

x
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας. Διαβάστε το Cookie Policy. . Aποδέχομαι